De vaste lasten gaan omhoog, hier zijn 5 handige bespaartips

Het leven wordt dit jaar weer een stukje duurder dan 2018. Dat heeft de prijsvergelijkingswebsite Pricewise berekend. Een gezin met 1 kind is op jaarbasis ongeveer €700 extra kwijt aan verzekeringen, zorg en energie. Voor alleenstaanden ligt dit op ongeveer €450,00. Hoog tijd om eens kritisch naar jouw uitgaven te kijken! In deze blog vind je daarom 5 handige tips die je helpen om geld te besparen!

Waarom wordt het leven dit jaar duurder?

Misschien heb je het dit jaar al wel gemerkt. Vaste kostenposten als de energierekening, het internet abonnement, de zorg-, auto-, en woonverzekeringen liggen dit jaar hoger dan in 2018. En door de BTW-stijging zijn ook de boodschappen dit jaar een stukje duurder geworden.  In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde stijging in kosten voor een meerpersoonshuishouden en een eenpersoonshuishouden. De grootste stijging zit ‘m in de energierekening: de extra lasten stijgen al snel tot wel €350.

5 handige bespaartips

Merk jij ook dat jouw uitgaven dit jaar een stuk(je) hoger liggen dan vorig jaar? Het kan nooit kwaad om eens kritisch naar je uitgaven te kijken. Hieronder vind je 5 handige bespaartips waar je direct mee aan de slag kunt!

  1. Maak een overzicht van wat er binnenkomt en uitgaat

Wil je besparen op de vaste lasten? Maak dan allereerst een overzicht van wat er binnenkomt en uitgaat. Zo wordt je je bewust van waar je geld allemaal naartoe gaat. Ook kan je zo een budget instellen en een spaardoel bepalen.

  1. Stap regelmatig over van energieleverancier

Zoals je in het overzicht kunt zien gaan vooral de energiekosten omhoog. Een belangrijke tip is om elk jaar energieprijzen te vergelijken en over te stappen. In “energieland” is het namelijk zo dat je het meeste voordeel hebt wanneer je elk jaar opnieuw overstapt. Dat komt door de hoge welkomstbonussen tot wel €300 die je ontvangt bij een nieuwe leverancier. Op de website Energiehunter.nl kan je gemakkelijk energie vergelijken.

  1. Kijk kritisch naar je verzekeringen

Vrijwel iedereen heeft een woonverzekering, zorgverzekering en autoverzekering. Vaak sluiten we dit een keer af, en kijken we er verder niet meer naar om. Maar juist hier kan je veel geld besparen. Gebruik vergelijkingswebsites en kijk of je ergens anders niet veel goedkoper uit bent. Op die manier bespaar je al gauw enkele tientjes per maand.

  1. Besparen op de boodschappen

Op 1 januari 2019 is het lage BTW tarief van 6% verhoogd naar 9%. Dit betekent dat de boodschappen een stukje duurder zijn geworden. Hoog tijd om ook eens kritisch naar jouw uitgavenpatroon in de supermarkt te kijken. Wat je kunt doen? Profiteer van de folder-aanbiedingen, eet wat minder vlees en ga altijd op pad met een boodschappenlijstje om maar een paar tips te noemen! Overweeg ook eens om je boodschappen online te bestellen. Je bent dan veel bewuster met wat je in je winkelwagen legt, en je doet veel minder onnodige en ongezonde impulsaankopen.

  1. Schulden aflossen

Heb jij geld op je spaarrekening staan? Op dit moment ontvang je een erg lage rente op jouw spaarcenten. Het kan daarom verstandig zijn om dit te gebruiken om af te lossen op jouw hypotheek of andere schulden. Op die manier gaan jouw vaste lasten direct omlaag. En een handige bijkomstigheid: je kunt het geld niet meer uitgeven aan andere onnodige uitgaven 🙂

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*