Krijg belastingvoordeel op je hypotheek!

Is het gelukt en ben je eindelijk eigenaar van je nieuwe huis? Gefeliciteerd! Naast dat het natuurlijk ontzettend fijn is om een eigen huis te bezitten, zitten er helaas veel kosten aan een huis verbonden. Een hypotheek bijvoorbeeld die je per maand moet afbetalen. Maar wist je dat je hoogstwaarschijnlijk de betaalde hypotheekrente van de je inkomen mag aftrekken?

Belastingvoordeel

De hypotheekrenteaftrek is een groot belastingvoordeel. Als je hier namelijk voor in aanmerking komt betaal je voor je hypotheek netto minder dan bruto, en dat is natuurlijk mooi meegenomen! Veel mensen noemen het de renteaftrek van de belasting maar dit klopt niet helemaal. Het bedrag dat je elke jaar betaalt als rente over je hypotheek mag je aftrekken van je eigen inkomen. In die zin heeft de belastingdienst hier niet veel te maken. Echter doordat je inkomen hierdoor wat lager wordt betaal je uiteindelijk minder inkomensbelasting. Het heeft dus eerder een indirect contact met de belasting en de belastingdienst dan dat het daadwerkelijke de renteaftrek van de belasting is. Heb je een eigen woning forfait dan is het helaas wat minder rooskleurig. Doordat het eigenwoningforfait ervoor zorgt dat er een extra bedrag bij je inkomen optelt. Hierdoor wordt het voordeel in verhouding wel wat kleiner.

Kritische geluiden

Hoewel de hypotheekrenteaftrek al er lang bestaat, is er sinds een paar jaar veel kritiek op. Vooral vanuit de politiek hoor je geluiden om de renteaftrek af te schaffen. Dit doordat eigenlijk alleen de mensen met hoge inkomens hier veel van profiteren omdat logischerwijs het bedrag dat afgetrokken mag worden afhangt van de hoogte van het inkomen. Deze afschaffing is echter nog niet gebeurd, maar sinds 2013 zijn er wel een aantal dingen veranderd. Je hebt bijvoorbeeld sinds 2013 alleen recht op hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek binnen 30 jaar aflost. Het maakt hierbij dan niet uit of dit lineair of annuïteit is, maar bij een annuïteitenhypotheek is er wel meer hypotheekrenteaftrek mogelijk.

Naast dat je aan deze voorwaarde moet voldoen is er ook nog iets anders om rekening mee te houden. Zo wordt het percentage van het bedrag waarvan je de rente mag aftrekken per jaar systematisch verlaagd. Was dit in 2013 nog 52%, in de aankomende jaren wordt het per jaar met 0.5% verlaagd totdat het op een niveau van 38% zit.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*