Hypotheekrente informatie

Stel je bent op zoek naar een nieuw huis en na een tijd zoeken, oriënteren en rondkijken heb je jouw droomhuis gevonden. Vol enthousiasme heb je besloten dat dit huis het wordt. Maar wat dan? Hoe kom je bijvoorbeeld aan het geld? Hoe werkt het met hypotheken en andere zaken? Bij de aankoop van een huis komt veel kijken en het is daarom dus fijn als je alle nodige informatie op een rijtje hebt. Lees hieronder informatie over de hypotheek en bijbehorende hypotheekrente.

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening die je kan afsluiten om genoeg geld te hebben om een huis te kopen. Je huis of eventueel bedrijfspand doet dan dienst als onderpand. Deze lening kan je afsluiten bij verschillende aanbieders zoals bijvoorbeeld banken als ABNA AMRO en ING. Als jij een lening afsluit dan wordt je een lening gever genoemd, de bank wordt dan jouw lening nemer ofwel geldgever. Deze termen zijn verwarrend en worden door veel mensen dan ook door elkaar gehaald.

Onderdelen van een hypotheek

In principe bestaat een hypotheek uit 3 onderdelen namelijk de lening, de aflossing en de verzekering. De lening is logischerwijs het geld dat je leent van de bank voor de aankoop. Vervolgens komt de aflossing want een lening moet je natuurlijk terugbetalen. Er zijn verschillende vormen van hypotheken die zich onderscheiden door verschillende vormen van aflossing. Zo zijn er hypotheken waar je een keer per maand een deel van het bedrag aflost, hier mag je 30 jaar over doen. Een andere vorm van aflossing is dat je zelf de hypotheek in de jaren bij elkaar spaart en aan het einde in een keer aflost. Dit is een van de meest voorkomende hypotheken in Nederland.

Als laatste onderdeel van een hypotheek is er nog een verzekering die je kan afsluiten.  Hierbij kan je kiezen tussen een levensverzekering of een woonlastenverzekering. Een levensverzekering is meestal verplicht en deze keert geld uit na je overlijden. Een woonlastenverzekering verzekerd je tegen eventuele arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid. Deze verzekering is dus niet verplicht maar het is aan jou om te bepalen hoe groot de kans op arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid is, in jouw specifieke situatie.

Hypotheekrente

Zoals bij elke andere lening is het ook bij een hypotheek onvermijdelijk dat er rente gevraagd wordt. Dit wordt dan de hypotheekrente genoemd en deze rente wordt een keer per maand van je bankafrekening afgeschreven. Hoeveel procent rente je betaald hangt af van bij welke bank jij je hypotheek hebt afgesloten en hoe hoog deze hypotheek is. Deze rente is in het algemeen afhankelijk van de marktwaarde van je huis en beïnvloed de prijs van de huizen dan ook veel. Als de rente plotseling stijgt dan wordt de prijs van huizen automatisch lager. Dit heeft veel gevolgen voor huizenkopers doordat deze een minder hoge hypotheek kunnen betalen of zelfs de maandelijkse lasten niet meer kunnen opbrengen. Hypotheken met een hoge hypotheekrente zijn dus risicovol!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*