10 bespaartips voor je huishouden: zo houd je geld over aan het einde van de maand

Bespaartips voor het huishouden

Het is een abstract begrip, je huishouden, en het is dus ook lastig te zeggen welke uitgaven je daar aan kwijt bent. Het huishouden gaat tenslotte om de alledaagse dingen waar je, vaak zonder er heel bewust bij stil te staan, voor betaalt. Maar als je goed bijhoudt wat je kwijt bent aan je huishouden, zul je merken dat er genoeg zaken zijn om op te besparen. En het kan lijken alsof het om kleine bedragen gaat, maar op de langere termijn kan een besparing zeker een significant verschil maken in je uitgavenpatroon. Hieronder vind je bespaartips om jouw dagelijkse kosten omlaag te brengen, zodat je aan het eind van de maand een extra zakcentje overhoudt.

Tip 1: Verlichting

Waar je wellicht niet bij stilstaat, is dat de energiekosten voor verlichting in huis relatief makkelijk omlaag te brengen zijn. Dit kan al door twee simpele maatregelen te nemen. Allereerst scheelt het een hoop als je spaarlampen aanschaft. Deze lampen zijn energiezuinig en bovendien beter voor het milieu. Daarnaast kun je rekening houden met verlichting die aanstaat terwijl dit niet nodig is. Als er niemand in een ruimte aanwezig is, hoeft de lamp ook niet te branden. Probeer hier dus alert op te zijn.

Tip 2: Minder wassen

We zijn geneigd om een gedragen kledingstuk gelijk in de wasmachine te stoppen, terwijl het vaak helemaal niet nodig is. Je kunt sommige kledingstukken gerust twee keer dragen.Door minder vaak een was te draaien, bespaar je uiteindelijk op de energiekosten.

Tip 3: Niet dagelijks naar de supermarkt

Als je in de supermarkt komt, liggen er overal om je heen verleidingen. Die verleidingen zorgen ervoor dat je makkelijk meer koopt dan je eigenlijk nodig hebt. Door tijdens je supermarktbezoek producten in te kopen voor een langere periode, voorkom je dat je in de verleiding komt om meer uit te geven dan nodig is.

Tip 4: Prijzen vergelijken

Als je in de supermarkt staat, doe je er goed aan om te kijken hoe duur hetzelfde product is bij een andere aanbieder. Vaak betaal je voor een merknaam, terwijl het product in kwestie van even goede kwaliteit is. Door hier bewust mee om te gaan kun je een selectie maken van producten met de juiste prijs-kwaliteitverhouding.

Aanbiedingen

Houd bij het vergelijken van producten ook rekening met aanbiedingen. Een aanbieding van een duurder merk kan nog steeds meer geld kosten dan het goedkopere merk zonder aanbieding. In een dergelijk geval kun je dus beter het goedkopere merk blijven kopen. Maar het is altijd raadzaam om aanbiedingen in de gaten te houden.

Zo bespaar je geld

Tip 5: Zelf verbouwen

Het is helemaal niet zo ingewikkeld als men denkt om zelf je producten te verbouwen. Een moestuin is niet alleen leuk om bij te houden, je weet daarnaast ook precies hoe eerlijk je producten zijn en dat er geen pesticiden en dergelijke zijn gebruikt. En het belangrijkst is uiteraard dat je de verbouwde producten niet meer hoeft te kopen.

Tip 6: Zelf maken

Veel producten kun je eenvoudig zelf maken. Denk niet alleen aan het bakken van een taart of andere voedingsmiddelen, maar ook het maken van zeep of shampoo. Op het internet zijn er tal van instructies waarmee je dit eenvoudig zelf doet.

Tip 7: Tweedehands kopen

Als je alles wat je nodig hebt nieuw koopt, ben je altijd duurder uit dan wanneer je af en toe een gebruikt artikel koopt. Heb je een nieuwe broek of een ander kledingstuk nodig, kijk dan eens in de tweedehandswinkel of je iets leuks tegenkomt.

Tip 8: Kosten auto

Kijk eens hoeveel je kwijt bent aan wegenbelasting en brandstof voor je auto. En vergelijk dat met andere auto’s, die wellicht zuiniger rijden. Dit kan je op de langere termijn een hoop kosten schelen.

Tip 9: Repareren

In plaats van een nieuw product aanschaffen wanneer er iets kapot gaat, kun je ook overwegen om het te repareren. Ook hiervoor zijn er tal van handleidingen online te vinden, waardoor je langer met je product kan doen.

Tip 10: Verkopen

In plaats van spullen tweedehands te kopen, kun je natuurlijk ook zelf spullen verkopen. Gebruik je iets niet meer terwijl het nog hartstikke goed werkt? Zet het dan bijvoorbeeld op een website waar je iemand anders ermee blij kan maken. Zo creëer je jouw eigen win-win-situatie. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*