Moeten studenten met een bijbaan ook belasting betalen?

Belasting betalen als student

Als student heb je een hele hoop te regelen. Allereerst is het waarschijnlijk helemaal niet zo gemakkelijk om je studie succesvol te doorlopen. Je zult daar veel tijd aan kwijt zijn. Daarnaast is het tegenwoordig ook niet zo goedkoop om student te zijn. Zo ben je flink meer geld kwijt aan onderdak, boodschappen en gas, water en licht in vergelijking met studenten een paar jaar geleden. Daar komt nog bij dat je natuurlijk wel een beetje van het studentenleven wilt genieten. Dit is helaas niet gratis. Het kan dus best lastig zijn als je als student belasting moet betalen over je bijbaan. Dit hoeft gelukkig niet altijd.

Wanneer betaal je belasting over je bijbaan?

Als je geen gebruik maakt van loonheffingskorting, zul je een bepaald percentage van je loon betalen aan de overheid. In principe krijg je dit niet terug, maar dat hangt wel van enkele factoren af. De belangrijkste factor is hoeveel geld je verdient. Wanneer je namelijk niet te veel geld verdient, hoef je de loonheffing niet te betalen. Je kunt deze dus in zijn geheel terugkrijgen door belastingaangifte te doen. Op deze manier houd je net wat meer geld over aan je bijbaan dan anders het geval zou zijn geweest.

Student belasting

Alles wordt duurder

Met het gegeven dat echt vrijwel alles duurder wordt, kun je je wel eens zorgen gaan maken over jouw financiële situatie. Dat is helemaal geen gek idee. Op een gegeven moment kun je niet meer gaan lenen en heb je liever wat inkomsten. Zoek je bijvoorbeeld naar een bijbaan vacature in Leiden, dan heb je nogal wat keus. Het voordeel van de krapte op de arbeidsmarkt, is dat jij over het algemeen kunt kiezen welke bijbaan je wilt doen.

Wil je bijvoorbeeld in een fastfoodketen werken of ga je toch voor een ander soort bijbaan? Het kan allemaal. Mocht je op een gegeven moment een baan hebben gekregen, dan zul je merken dat je financieel een stuk sterker in je schoenen staat. Hoewel alles duurder wordt, zul je het idee hebben dat je er beter mee om kunt gaan dan voorheen.

Student en belasting

Hoe kom je aan een leuke bijbaan?

Of je belasting zou moeten betalen over je bijbaan als student of niet, blijft een moeilijke vraag. Als student heb je natuurlijk liever dat je belasting over jouw bijbaan betaalt.

Toch is het sowieso fijn om een bijbaan te hebben. Enkele hints in Leiden voor werk zijn dan ook bijvoorbeeld:

● Vraag eens aan je vrienden wat zij leuk vinden. De kans is groot dat zij al wel op bepaalde plekken werken of hebben gewerkt. Misschien was de ene plek wel leuk, maar de andere eigenlijk helemaal niet.

Bedenk je ook wat je leuk vindt. Vind je het bijvoorbeeld leuk om mensen te helpen, of doe je dingen liever alleen? Op deze manier kun je er langzamerhand achter komen welke bijbaan het beste bij jou past.

Werken in Leiden

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*