3 belangrijke autoverzekeringen

WA-verzekering, Beperkte Cascoverzekering en Volledig Casco

Je hebt een nieuwe auto gekocht en deze moet natuurlijk verzekerd worden. Vol goede moed ga je jezelf dus eens oriënteren op een goede verzekering. Een informatierondje op Google leert al snel dat er veel verschillende soorten autoverzekeringen zijn.

Naast dat er veel verschillende soorten verzekeringen zijn, zijn er ook nog eens erg veel instanties die een verzekering aanbieden. Je zou bijna door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Lees hieronder daarom de basisinformatie over autoverzekeringen en ontdek welke verzekering voor jouw situatie geschikt is.

WA-verzekering

De eerste verzekering die er is, is een zogenaamde WA-verzekering. Een WA-verzekering is een afkorting voor een wettelijke aansprakelijkheid verzekering. Wanneer je een auto bezit ben je verplicht om zo’n verzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt er namelijk voor dat als je schade veroorzaakt aan een ander voertuig dat deze schade vervolgens vergoed wordt door de verzekeringsmaatschappij.

Diegene die de schade oploopt kan contact opnemen met jouw verzekering en dit wordt dan verder geregeld. Een WA-verzekering is in heel Europa geldig en is dus een soort van basisverzekering. Hoe hoog de premie per maand is hangt af van je leeftijd, het soort auto, hoeveel kilometers je per jaar rijdt en in welke plaats je woont.

Beperkte Cascoverzekering

Een WA-verzekering is dus verplicht en vergoed de schade aan een andere auto dan die van jouzelf. Dit betekent dus dat als je schade rijd je geen vergoeding krijgt voor je eigen auto. Om deze vergoeding wel te krijgen kan je je auto nog extra verzekeren met een Cascoverzekering.

Bij de Cascoverzekering kan je kiezen tussen een Beperkte of een Volledige variant. Bij de beperkte variant van de Cascoverzekering wordt je voor een aantal dingen verzekerd. Is er bijvoorbeeld een ruit kapot of is er brand ontstaan? Dan zit je met een Cascoverzekering goed. Ook als er in de auto wordt ingebroken of als de auto wordt gestolen ben je hiervoor verzekerd.

Volledig Casco

Naast de beperkte Cascoverzekering is er dan ook de eerdergenoemde volledige variant. Hierbij ben je dus ook verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid, diefstal en brand maar heb je hiernaast extra voorzieningen. Bij deze all-in verzekering ben je ingedekt voor schade door eigen schuld. Rij je bijvoorbeeld tegen een paaltje dan ben je hiervoor verzekerd. Ook als je auto dan wel niet door je eigen schuld of die van een ander omslaat kan je bij de verzekeraar terecht.

De beste verzekering kiezen

Het is voor iedereen verschillende wat de beste autoverzekering is. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren als je leeftijd en het type auto je rijdt. Een goede tip is om jezelf af te vragen hoeveel risico je kan lopen. Vraag jezelf af of je het op het moment dat je auto total loss wordt verklaard kan veroorloven om een nieuwe auto te kopen. Is het antwoord hierop ja? Neem dan een WA-verzekering. Is het antwoord hierop nee? Kies dan een volledige Cascoverzekering.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*