Hoe je een geschikt boekhoudprogramma kiest

Door zelf je boekhouding te doen houd je goed zicht op je financiële situatie en spaar je kosten uit voor het inhuren van een boekhouder. Hoewel veel mensen hun boekhouding bijhouden in Excel, is een goed boekhoudprogramma geen overbodige luxe. Als je een boekhoudprogramma gaat kiezen, dan is het slim om een aantal zaken in je overweging mee te nemen.

De prijs

Bij boekhoudprogramma’s geldt niet dat goedkoop duurkoop is. Je kunt dus beter de functionaliteiten vergelijken. Let er ook op of je niet voor allerlei opties extra moet betalen. Misschien lijkt een basisversie van een boekhoudprogramma goedkoop, maar als je voor iedere extra functionaliteit die je wilt gebruiken meer moet betalen, dan kom je onverwacht een stuk duurder uit. Het is slim om boekhoudprogramma’s te vergelijken op vergelijkingssites, zodat alle opties en de prijzen naast elkaar staan.

Online of offline

Klassieke boekhoudprogramma’s installeer je op je computer. Je kunt ze vervolgens alleen op die computer gebruiken. Als je flexibel toegang wilt hebben tot je boekhouding, dan is een online variant handig. Hiermee staat de informatie in de cloud en raak je ook niet onverhoopt al je informatie kwijt als je computer een keer stuk gaat. Het maken van back-ups is daarmee niet meer nodig en ook handmatig updaten hoeft niet meer. Het delen van informatie met anderen is eveneens eenvoudiger met een online oplossing. Wanneer je meer wilt weten over online boekhouden, dan is boekhoudprogramma-online.nl de moeite waard.

Ondersteuning

Bedenk of je verwacht dat je ondersteuning nodig zult hebben. Als je handig bent met administratie en alle regels, dan is het misschien niet nodig. Echter, het kan fijn zijn om een klantenservice te kunnen bellen die je helpt bij eventuele vragen. Kijk hierbij ook naar de openingstijden. Als je je boekhouding altijd in het weekend doet, dan is het fijn om ook dan iemand te kunnen bereiken. Sommige boekhoudprogramma’s bieden ook extra ondersteuning aan tegen een meerprijs per maand. Je kunt dan met financiële vragen bij de leverancier terecht.

Koppeling met andere software

Misschien maak je nu al gebruik van bepaalde software die je graag aan je boekhoudprogramma zou willen koppelen. Het is handig om bij de leverancier van die software na te gaan met welke softwarepartners zij samenwerken. Zo weet je zeker dat jouw huidige en nieuwe software gekoppeld kunnen worden. Dit kan je veel tijd schelen.

Software van de accountant

Veel mensen die zelf hun boekhouding doen vinden het toch prettig als een expert de boekhouding nog even goed controleert. Dit voorkomt fouten en je kunt nuttige tips krijgen. Dit kan worden gedaan door een boekhouder of accountant. Als je een boekhouder hebt, vraag dan eens na welk boekhoudprogramma hij of zij gebruikt. Wanneer je hetzelfde programma aanschaft, dan is het delen van informatie heel gemakkelijk.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*