Dekking van de tandarts op je zorgverzekering

Een van de onderdelen die mensen heel erg belangrijk vinden bij het kiezen van hun zorgverzekering is de dekking voor de tandarts. Echter is alleen het hebben van een goede tandartsverzekering niet voldoende. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jij een tandarts hebt waarbij jij je prettig voelt en die uitstekende service biedt. Maar wat maakt een tandarts nou een goede tandarts en hoe vind je er een? Hier vind je praktische tips die je kunnen helpen bij de zoektocht naar een geschikte tandarts.

Tegenwoordig is voor bijna elk probleem wel een tandarts te vinden die op dit onderdeel gespecialiseerd is. Zo zijn er tandartsen die gespecialiseerd zijn in cosmetische tandheelkunde, prothetiek (kunstgebitten), implantologie, endodontologie (wortel­kanaalbehandeling), bleken van tanden, parodontologie (tandvleesproblemen) en er bestaat tegenwoordig zelfs een speciaal soort tandarts die je helpt wanneer je bang bent voor de tandarts, angsttandarts. Deze tandartsen kunnen je onder narcose behandelen of zelfs onder hypnose.

Hoe vind u een geschikte tandarts?

Wanneer u op zoek bent naar een gespecialiseerde tandarts op een bepaald onderdeel kunt u het beste www.tandarts.nl raadplegen, op deze website kunt u alle tandartsen op specialisatie bij u in de buurt vinden en krijgt u ook nog eens informatie en uitleg over de kosten van verschillende behandelingen, door middel van onder andere filmpjes. Ook kunt u de website raadplegen van de beroepsvereniging Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) voor een geschikte tandarts bij u in de buurt.

Kwaliteit van de tandarts

Voordat veel mensen hun tandarts kiezen willen ze van tevoren weten of de tandarts kwalitatief goed werk levert. Helaas is er nog geen systeem dat de mogelijkheid biedt om kwalitatief goede tandartsen op te zoeken, echter kun je wel controleren of (uw) de tandarts zichzelf heeft in geschreven op het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) op www.krt.nu. Aan de hand van dit keurmerk kunnen tandartsen patiënten laten zien dat zij staan voor een optimale tandheelkundige verzorging in hun praktijk. Ongeveer de helft van alle tandartsen die in Nederland hun beroep uitvoeren heeft zich aangesloten bij het KRT, het betekend echter niet dat wanneer een tandarts niet is aangesloten bij het KRT dat hij geen goede kwaliteit levert want aansluiten bij het KRT gaat op vrijwillige basis.

Hoe weet ik of een tandarts bekwaam is?

Iedere tandarts kan zichzelf de titel van een parodontoloog, implantoloog en endodontoloog aanmeten, maar wilt u ervan verzekerd zijn dat de tandarts beschikt over de juiste kwalificaties en zijn vak dus serieus neemt? Voor erkende parodontologen kunt u de website van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVVP): www.nvvp.com, op de website van de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie (NVOI) kunt u een overzicht vinden van tandartsen die zichzelf hebben aangesloten bij deze vereniging: www.nvoi.nl en u kunt erkende endodentologen  vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie (NVVE): www.nvve.com.

Vaak krijgen wij te horen van mensen dat ze met de vraag zitten waar zij terecht kunnen voor vragen over behandelingen door de tandarts? Zoals het bleken van tanden, het zetten van kronen en andere behandelingen. Wij raden u aan als u dit soort vragen heeft om contact op te nemen met het Tandheelkundig Informatie Punt (TIP): T 0900-202 50 12 (€0,15 per minuut).

Als laatste willen wij u meegeven om altijd de zwarte lijst te controleren of een tandarts zijn beroep wel mag uitvoeren. Op de website van www.ribiz.nl kunt u namelijk nagaan van specialisten of zij zijn geschorst of uit hun beroep gezet na een uitspraak van de tuchtrechter. Hierbij gaat het om tandartsen, huisartsen en andere soorten specialisten. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat u een geschikte tandarts kunt vinden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*