Een hypotheek voor zzp’ers 

Een hypotheek voor zzp'ers

Nederland kent steeds meer zelfstandig ondernemers. Zelfstandig ondernemer (zzp’er) zijn kent veel voordelen, zoals je eigen werktijden en uurtarief bepalen, vanuit huis werken en vakantie nemen wanneer jij dat wilt. De andere kant is wel dat je zelf actief op zoek moet naar opdrachten en dat je inkomsten maandelijks kunnen verschillen. Dat laatste is geen probleem wanneer je zorgt voor een financiële buffer om mindere tijden mee op te kunnen vangen, maar het kan wel wat onhandig zijn wanneer je op zoek bent naar een koophuis en hiervoor een hypotheek wilt gaan afsluiten. Bij een hypotheekaanvraag moet je namelijk ook gegevens over je inkomen aanleveren. 

Oriënteer jezelf vooraf 

Voordat je jezelf op de huizenmarkt gaat begeven, gaat bieden op een huis en een hypotheek gaat aanvragen is het verstandig om je goed voor te bereiden. Je kunt gerichter zoeken wanneer je weet wat je maximaal kunt lenen en zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Je maximale hypotheek kun je berekenen via een online tool of nog beter: via een gesprek met een erkende hypotheekadviseur

Hypotheek aanvragen 

Een hypotheek voor zzp’ers hoeft helemaal geen probleem te zijn, er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Wel zijn er wat aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Zo is het zaak om je vooraf goed voor te bereiden, want wanneer je een hypotheek wilt gaan afsluiten dan zal je persoonlijke én financiële situatie worden doorgelicht. De bank of hypotheekverstrekker kijkt hierbij naar het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren aan de hand van jaarverslagen van de afgelopen drie jaar, de prognose voor het komende jaar en de aangiftes inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar. Zorg daarnaast dat je ook kunt aantonen dat je goed verzekerd bent, bijvoorbeeld tegen arbeidsongeschiktheid of overlijden. Hiermee geef je de hypotheekverstrekker vertrouwen. 

Ook wanneer je korter dan drie jaar werkzaam bent als zzp’er is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Je hebt dan wel een inkomensverklaring nodig. Aan de hand van een toetsinkomen, vastgesteld op basis van het gemiddelde inkomen over de laatste drie jaar, wordt jouw hypotheek berekend. Dit inkomen mag een combinatie zijn van zelfstandig ondernemerschap en een baan in loondienst. 

Tot slot 

Wanneer je als zzp’er je kansen op een hypotheek wilt vergroten, dan is zelf zorgen voor een startkapitaal een goed idee. Hierdoor blijft er een lager bedrag over wat je moet lenen. Zorg er hierbij wel voor dat je voldoende eigen geld achter de hand houdt voor bijvoorbeeld de kosten koper of onverwachte uitgaven. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*