Een brandwerende koffer: de voor- en nadelen

Het is handig als een kluis niet alleen inbraakwerend is, maar ook brandwerend. Zo weet je zeker dat je belangrijke documenten ook bij brandt niet vergaan. Wij raden aan om een brandkluis te kopen. Echter zitten er ook wat nadelen aan een brandwerende koffer. In deze blog leggen we de voor- en nadelen van een brandwerende koffer uit.

Wat is een brandwerende koffer?

De meeste inbraakwerende kluizen zijn enkelwandig. Een brandwerende kluis of koffer is dubbelwandig. Hiertussen zit dan een brandwerend isolatiemateriaal dat er dus voor zorgt dat de kluis niet verbrandt, maar het zorgt er ook voor dat de inhoud van de kluis niet heet wordt. Dit is vooral bij papieren documenten belangrijk, omdat papier niet in contact hoeft te komen met vuur om te verbranden, een hoge temperatuur is dan al genoeg. Maar ook bijvoorbeeld USB-sticks gaan kapot bij blootstelling aan hoge temperaturen. Er zijn verschillende kluizen te verkrijgen die bestand zijn tegen verschillende temperaturen op verschillende tijdsduren.

De voordelen van een brandwerende koffer

  • Belangrijke documenten en digitale informatiedragers worden beschermd bij brand. Er zijn koffers die speciaal gemaakt zijn om digitale informatiedragers te beschermen, omdat die al onbruikbaar zijn bij een kleine temperatuursverhoging. Als je echter alleen papieren documenten hebt, is een brandkoffer die iets minder goed tegen hitte kan al genoeg.
  • De brandwerende koffer is ook waterdicht. Dit is natuurlijk handig als de brandweer de brand aan het blussen is, maar het kan ook in andere situaties van pas komen. Als de kluis in het souterrain staat en de boel overstroomt, weet je zeker dat de documenten nog steeds veilig zijn.
  • Een koffer is handzaam. Mocht je om wat voor reden dan ook je huis uit moeten vluchten en weinig tijd hebt, dan is het wel zo fijn als je snel alle belangrijke documenten bijeen hebt en zo mee kan nemen.

De nadelen van een brandwerende koffer

  • Een brandkluis heeft een maximale beschermingstijd. Veel brandkluizen kunnen maximaal 60 minuten tegen brand beschermen. Als het voor de brandweer lastig is het vuur te doven of gewoon simpelweg te laat is, kan het dus zijn dat je documenten alsnog verbranden. Gelukkig kun je dit oplossen door, waar mogelijk is, digitale kopieën van de documenten te maken. En voor andere belangrijke, materiële dingen is het belangrijk om een goede brandverzekering af te sluiten.
  • Een relatief goedkope brandwerende koffer is vrij klein. Je kunt geen grote objecten bewaren in een brandkluis, omdat deze vaak niet heel groot zijn. Voor sommige mensen is het echter raadzaam iets dieper in de buidel te tasten voor een wat grotere brandkluis, bijvoorbeeld als je veel en kostbare documenten hebt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*