Wat is een lineaire hypotheek?

Ga je een huis kopen? Dan komt er opeens veel op je af en vliegen de termen waar je waarschijnlijk nog niet eerder van gehoord had je om de oren. De lineaire hypotheek is een populaire hypotheekvorm waarbij je gedurende de gehele looptijd van de hypotheek iedere maand een vast bedrag aflost. Dit houd dus in dat je de hypotheek gelijkmatig aflost. Hierdoor daalt gedurende de jaren het rentebedrag dat je moet afdragen waardoor je totale maandlasten dalen als je kiest voor een lineaire hypotheek. Het bedrag dat je elke maand betaalt aan aflossing hangt af van de looptijd van de hypotheek en de hoogte van het hypotheekbedrag. De maximale looptijd van een hypotheek is 30 jaar. Er geldt zowel voor lineaire als voor een annuïteitenhypotheek dat het bedrag in maximaal 30 jaar volledig moet zijn afgelost.

Hoe werkt een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af. Doordat je hypotheekschuld maandelijks afneemt, neemt de rente die je op de hypotheek moet betalen ook elke maand af. Je betaald de rente namelijk over het bedrag dat jij aan openstaande hypotheek hebt. Bij een lineaire hypotheek wordt dit bedrag iedere maand een stukje kleiner, waardoor ook je rente afneemt. Dit wil zeggen dat je fiscale voordeel, de hypotheekrenteaftrek, gedurende de looptijd van je hypotheek afneemt. Wel dalen je woonlasten iedere maand door het afnemen van de rentekosten. Deze hypotheekvorm kan zowel interessant zijn voor consumenten als voor vastgoed management.

Wat zijn de voordelen van een lineaire hypotheek?

Het grootste voordeel van een lineaire hypotheek is dat je steeds minder rente betaalt, waardoor je bruto maandlast afneemt gedurende de looptijd van je hypotheek. Het is mogelijk om de hypotheekrente maximaal 30 jaar af te trekken. Dit bedrag is dus groter aan het begin van de looptijd dan aan het eind. Bij deze hypotheekvorm is het, net als bij een annuïteitenhypotheek, verplicht om binnen maximaal 30 jaar het hele bedrag af te lossen. Mocht je nog in hetzelfde huis wonen is deze na 30 jaar volledig van jou. Wat wel handig is om te weten is dat je de rentevaste periode zelf kunt kiezen bij het afsluiten van een hypotheek. De rentevaste periode varieert van 1 tot 30 jaar, en hierbij geldt dat de hypotheekrente hoger is als je voor een langere periode kiest.

Wat is de juiste hypotheekvorm voor jou

Of de lineaire hypotheek bij jou past hangt af van je persoonlijke situatie. Deze hypotheekvorm is bijvoorbeeld geschikt als je verwacht dat je uitgaven de komende jaren sterk gaan stijgen, of als je van plan bent om minder te gaan werken en dus lagere vaste lasten wilt hebben over een aantal jaar. Vergeet na de koop ook niet om de benodigde verplichte verzekeringen voor huiseigenaren af te sluiten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*