Waaruit bestaan de kosten van een makelaar?

Als je gebruik wilt maken van de diensten van een makelaar voor het kopen of verkopen van een huis, dan zul je daarvoor ook moeten betalen. De kosten die je hiervoor kwijt bent zijn voor de diensten die geleverd worden en worden ook wel courtage genoemd. Met dit bedrag worden verschillende kosten gedekt die door de makelaar gemaakt worden. Denk hierbij aan advertentiekosten om jouw woning onder de aandacht te brengen, kosten voor het maken van foto’s en natuurlijk het salaris van de makelaar zelf.

Wat is courtage

Courtage is het bedrag dat de makelaar ontvangt als hij een huis voor jou verkoopt of als je een huis via de makelaar koopt. Dit bedrag bestaat vaak uit een bepaald percentage van de aan- of verkoopsom. De hoogte van dit bedrag hangt dus onder andere af van de prijs waarvoor het huis verkocht wordt. Ook van invloed is de hoeveelheid werk die een makelaar kwijt is aan de verkoop of de aankoop van de woning. Over het algemeen is bestaat de courtage uit 1,2 % tot 2,5 % exclusief btw van de prijs waarvoor de woning verkocht of gekocht wordt. Het is vaak echter wel mogelijk om invloed uit te oefenen op deze prijs.

Onderhandelen

Tegenwoordig is het dan ook vaak mogelijk om met een makelaar te onderhandelen over de hoogte van de courtage. Door te onderhandelen kun je ervoor zorgen dat je een lager percentage kunt betalen of dat de makelaar meer werkzaamheden verricht voor de prijs die je betaalt. Het is in elk geval verstandig om van tevoren voor jezelf duidelijk te hebben welke kosten de makelaar denkt te moeten maken en wat je daarvoor kwijt bent. Verdiep je daarom in de werkzaamheden van de makelaar en bespreek met hem of haar welke kosten hier hoogstwaarschijnlijk uit voort kunnen vloeien.

Afspraken maken en vastleggen

Om duidelijkheid te krijgen over de kosten die je kwijt bent voor de verkoop of aankoop van een woning, kun je het beste contact opnemen met een makelaar. Maak duidelijke afspraken over de kosten die de makelaar denkt te maken en leg dit vast op papier. Je kunt hiervoor ook bij meerdere makelaars langsgaan en bespreken wat de mogelijkheden zijn. Als je afspraken hebt gemaakt, leg ze dan vast. Doe dit ook met het percentage van de courtage waaruit de kosten voor de makelaar worden betaald. Let er ook op of er kosten verbonden zijn aan het verbreken van het contract met de makelaar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*