Bedrijfsrecherche inhuren: Do or don’t?

Heb je al een keer overwogen om een bedrijfsrecherche in te huren? Een recherche kan worden ingezet bij een situatie die je niet vertrouwd. Denk hierbij aan diefstal, verduistering of werknemersfraude. Maar ook als een medewerker de kantjes eraf loopt of zich heeft ziek gemeld, terwijl dit niet zo is, kan men hier gebruik van maken. Kortom, je kunt voor veel uiteenlopende zaken een recherche inzetten.

Wat mag een bedrijfsrecherche wel en niet?

Als bedrijf mag je niet zomaar je medewerkers gaan bespioneren, zelfs niet met een bedrijfsrecherche. Voor een recherche geldt echter een speciale wetgeving: je moet eerst een examen afleggen alvorens je dit beroep mag uitoefenen. Er zijn namelijk een aantal zaken, zoals de Privacycode, waar rekening gehouden moet worden. Hier staat in vermeld dat er rekening gehouden moet worden met proportionaliteit en subsidiariteit. Dit houdt in dat middelen alleen mogen worden ingezet wanneer ze in verhouding staan tot de verdenking. Zo mag je bijvoorbeeld alleen een verborgen camera inzetten op een plek waar daadwerkelijk iemand op heterdaad kan worden betrapt. Het middel moet relevant zijn voor het onderzoek, anders mag dit niet worden ingezet.

Tips voor het inzetten van een bedrijfsrecherche

Bij een bedrijfsrecherche onderzoek, wil je resultaat zien. Er zijn een aantal zaken die je kunt doen die van invloed zijn op het onderzoek:

  1. Stel duidelijk huisregels op. Het klinkt misschien logisch, maar een huisreglement bepaalt wat een medewerker wel en niet mag doen. Denk bijvoorbeeld aan een supermarkt. Producten kunnen altijd kapot gaan. Wat doe je als een medewerker een kapotte zak snoep meeneemt?
  2. Proportionaliteit. Is een medewerker vaak ziek? Schakel eerst een bedrijfsarts in alvorens u gebruik maakt van andere middelen. Kies eerst voor de minst vergaande middelen.
  3. Gerechtvaardigd belang. Het belang van een werkgever moet zwaarder wegen dan die van de werknemer. Laat eerst je belangen afwegen voordat u een medewerker laat onderzoeken.

Een recherche kan voor veel doeleinden worden ingezet, mits hier een geldige reden voor is. Overweeg je je een bedrijfsrecherche in te schakelen? Kies dan voor een ervaren en een gespecialiseerd bureau.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*