Twee op de drie Nederlanders geven vakantiegeld niet uit aan vakantie

AMERSFOORT – Deze maand ontvangen veel Nederlanders hun vakantiegeld. De meesten weten ook al waar ze dit aan gaan besteden. Opvallend: minder dan één op de drie is van plan het geld ook daadwerkelijk aan een vakantie uit te geven. Dat blijkt uit een panelonderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl onder tweeduizend Nederlanders, uitgevoerd door veldwerkbureau Panel Inzicht. Ruim een kwart van de ondervraagden zet het geld op hun spaarrekening, terwijl een kleiner deel het gebruikt voor het verduurzamen van hun woning. De onzekere financiële tijden zijn volgens Slimster de voornaamste reden hiervoor.

Vorig jaar berichtte het Nibud dat het vakantiegeld steeds vaker voor andere doelen dan vakanties wordt ingezet. Het financiële adviescentrum stelt dat er sinds 2015 sprake is van “een (lichte) toename in het gebruik van de vakantietoeslag voor het aflossen van schulden of betalingsachterstanden”. Dit jaar gebruikt ruim 64 procent van Nederland het vakantiegeld al dan niet deels voor iets anders dan een vakantie. Waar een groot deel ervoor kiest het vakantiegeld op de spaarrekening te zetten, wendt 6,4 procent het aan om hun woning te verduurzamen. Eén op twintig ondervraagden gebruikt het vakantiegeld voor de aanschaf van een nieuw interieur en een vergelijkbaar percentage stopt het in de aanschaf van een andere auto.

Veertigers gaan op vakantie, twintigers kiezen voor verduurzamen woning

Tussen mannen en vrouwen zijn op dit vlak nauwelijks verschillen, behalve als het gaat om de aanschaf van een nieuwe auto. 6,6 procent van de mannen is dit van plan, tegen 3,3 procent van de vrouwen. Gekeken naar de verschillende leeftijdscategorieën valt op dat in de categorie 40 – 49 jaar het percentage dat van het vakantiegeld op vakantie gaat het hoogst is. Twintigers en dertigers kiezen daarentegen relatief vaak voor sparen, waarbij een nieuwe auto in de categorie 30 – 39 ook populair is vergeleken met de andere leeftijdsgroepen. Het verduurzamen van de woning wordt juist door twintigers het meest genoemd, terwijl de oudere ondervraagden (50 – 59 en 60 – 69 jaar) vaak nog niet weten waar ze het vakantiegeld aan zullen besteden.

Utrechters op vakantie, Groningers lossen extra af op hypotheek

Ook zijn er opvallende regionale verschillen. Zo geeft ruim 50 procent van de Utrechters aan van het vakantiegeld op vakantiegeld te gaan, terwijl dit onder Groningers slechts 28 procent is. Ook Zeeuwen, Friezen en Overijsselaars geven het geld liever ergens anders aan uit. Inwoners van Overijssel zijn de grootste spaarders, waar Groningers relatief gezien het vaakst van plan zijn extra op de hypotheek af te lossen. Van de ondervraagde Gelderlanders is bijna één op de tien van plan een andere auto aan te schaffen. Van de Zeeuwen weet een kwart nog niet wat ze met het vakantiegeld gaan doen.

Vakantiegeld inzetten om kosten te besparen

Volgens Pascal van de Beek, productspecialist van Slimster, valt op dat vooral in de regio’s met relatief veel grotere en oudere woningen het vakantiegeld gebruikt wordt voor verduurzaming. Huishoudens in deze provincies – Drenthe, Friesland, Groningen, Limburg en Zeeland – werden hard geraakt door de gestegen energiekosten. Met name Drenten en Friezen wenden het vakantiegeld aan voor betere isolatie, zonnepanelen of andere verduurzamingsmaatregelen. Ook het extra aflossen op de hypotheek – het populairst in Drenthe, Friesland en Groningen – is volgens Van de Beek bedoeld om de maandlasten omlaag te krijgen. Het feit dat een groot deel van Nederland vakantiegeld op de spaarrekening zet, wijst volgens hem op de vrees van aanhoudende inflatie.

Ingezonden persberichten vallen buiten de verantwoording van de redactie

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*