Energievergelijkers weer populairder in 2018

Ook in 2018 zijn weer meer Nederlandse huishoudens overgestapt van energieleverancier. Maar liefst 1,6 miljoen huishoudnes maakten deze stap in het afgelopen jaar. Ook het bedrag dat huishoudens met een overstap kunnen besparen is weer hoger uitgevallen.

In 2018 hebben overstappers tot € 517 bespaard op jaarbasis. Dat blijkt uit onderzoek van de ACM onder Nederlandse energieleveranciers. Het lijkt erop dat steeds meer huishoudens doorkrijgen dat zij op een gemakkelijke manier kunnen besparen op de energiekosten. Toch is 29% van de huishoudens nog nooit overgestapt van energieleverancier. Deze ‘slapers’ betalen tarieven gebaseerd op de modelcontracten. Deze tarieven liggen een stuk hoger dan bij een vast contract. Van de overstappers doet slechts 20% dat via een energievergelijker. Maar liefst 47% van de overstappers doet dat via de energieleverancier zelf.

29% van huishoudens nog nooit overgestapt

Bijna 1 op de drie Nederlandse huishoudens is nog nooit overgestapt van energieleverancier. Daardoor betalen deze huishoudens volgens het onderzoek van de ACM dus tot € 517 teveel op jaarbasis. Wat de reden is voor deze huishoudens om niet over te stappen blijft ook na dit onderzoek onduidelijk. Van de consumenten die in 2018 is overgestapt van energieleverancier, was maar liefst 87% van de overstappers (zeer) tevreden met de manier waarop de overstap geregeld werd. Bedenk daarnaast dat de overstap zelf gemakkelijk binnen een half uurtje te doen is, en er steeds meer onafhankelijk energievergelijkers actief zijn. De vraag is dan wat de mensen belet over te stappen van energieleverancier. Uit aanvullend onderzoek is tevens gebleken dat 51% van de mensen in 2018 geloofde dat met een overstap aardig bespaard kan worden.

Meeste consumenten stappen over via een energieleverancier

In totaal stapt bijna de helft van de Nederlandse huishoudens over via een energieleverancier. En dat is zeker niet aan te raden. Een energieleverancier heeft er namelijk belang bij dat je klant blijft. Zij zullen daarom nooit toegeven dat je bij een ander wellicht goedkoper uit bent. Dat is natuurlijk niet meer dan logisch, maar het is frappant dat huishoudens blijkbaar aan het woord van de energieleverancier zelf meer waarde hechten dan het geval is bij een onafhankelijke energievergelijker. En dat terwijl een écht onafhankelijke vergelijker er geen enkel belang bij heeft een bepaalde energieleverancier voor te trekken.

Meer contracten afgesloten aan de deur

Ook het aantal energiecontracten dat aan de deur werd afgesloten door de zogenaamde colporteurs, is in 2018 gestegen naar maar liefst 20%. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2017. Hier geldt jammer genoeg precies hetzelfde als bij de overstap via de energieleverancier, namelijk dat de partij die advies geeft alles behalve onpartijdig is. Ook hier zul je nooit de beste deal krijgen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*