Besparen op je zorgverzekering: hier moet je op letten

Ieder jaar verandert de zorgverzekering. Dit komt omdat de overheid over de inhoud van de basisverzekering gaat (die voor iedereen verplicht is), en daar komt elk jaar wel wat bij. Daarnaast wijzigen de zorgverzekeraars met enige regelmaat hun aanvullende verzekeringen. Bovendien kan het goed zijn dat jouw zorgbehoeften voor dit jaar anders zijn dan volgend jaar. Denk bijvoorbeeld aan de komst van een kind, of als je wellicht een ziekenhuisbezoek hebt staan.

Om die redenen is het goed om elk jaar opnieuw even naar je zorgverzekering te kijken. Op die manier kan je een hoop geld besparen. In dit artikel hopen we je uit te leggen wat de belangrijkste punten zijn om op te letten, zodat je geld kan besparen met je zorgverzekering.

Bepaal je eigen zorgbehoeften

Kijk ieder jaar kritisch naar je zorgverzekering. Wellicht heb je vorig jaar (of 5 jaar geleden) voor een zorgverzekeraar gekozen omdat die erg goed op je wensen aansloot. Dat dat toen goed paste, hoeft niet per se een reden te zijn dat dit aankomend jaar ook zo zal zijn.

Door te kijken naar wat voor een zorg je afgelopen jaren nodig hebt gehad, en te bedenken of dat volgend jaar erg anders zal zijn, kan je goed inschatten wat voor een zorg je volgend jaar nodig hebt. En daardoor kan je een zorgverzekering kiezen die bij je past.

Aanvullend verzekeren of niet

Een volgende overweging, is om te bedenken of je een aanvullende verzekering wilt. Bijvoorbeeld als je denkt dat je veel fysiotherapie nodig hebt volgend jaar, of als je denkt dat je veel kosten kwijt bent aan de tandarts.

Bedenk dan ook goed wat de extra kosten zijn voor zo’n aanvullende verzekering. Nemen we een tandartsverzekering als voorbeeld. Aangeraden wordt om tweemaals per jaar op controle te gaan. Dit kost je per keer zo’n 20 euro, dus 40 euro per jaar. Veel tandartsverzekeringen kosten meer dan 10 euro per maand, waardoor je uiteindelijk duurder uit bent. Bovendien dekken die niet alle kosten (bijvoorbeeld maximaal 75%).

Het eigen risico verhogen

Wil je besparen op je zorgverzekering, en verwacht je aankomend jaar vrijwel geen zorgkosten te maken? Dan kan het ook erg interessant zijn om je eigen risico te verhogen. Dit kan met maximaal 500 euro. De korting daarop is vaak de helft waarmee je het verhoogd. Ga dus uit van gemiddeld 250 euro korting per jaar op je zorgpremie als je je eigen risico maximaal verhoogt.

Goed om te weten is dat je wel zelf je eigen risico moet betalen voordat je zorgverzekering helpt (enkele uitzonderingen zoals de huisarts of aanvullende zorgverzekering daargelaten). Hierdoor kan je ook in een jaar opeens veel meer kwijt zijn dan gepland. Bij een ziekenhuisopname ben je al gauw door dit bedrag heen.

Betaal je zorgpremie per jaar

Heel erg veel korting zal het je niet opleveren, maar toch. Als je het kan, dan zou je de zorgpremie bij de meeste zorgverzekeraars ook per jaar kunnen betalen in plaats van per maand. Vaak is de korting hiervoor ongeveer 2%.

De zorgverzekeraar bespaart op administratiekosten, en heeft eerder beschikking over het geld. Daarom willen ze wel een deel van die kostenbesparing delen.

Zorg dat je niet dubbel verzekerd bent

De zorgverzekering mag dan wel een verplichte verzekering zijn, Nederlanders houden ervan om zichzelf tegen van alles te verzekeren. Let er daarom goed op dat je niet dubbel verzekerd bent.

Daarbij is het waarschijnlijk vooral goed om je zorgverzekering en je reisverzekering te checken. Vanuit de basisverzekering ben je ook voor zorg in het buitenland verzekerd voor Nederlands tarief. Het kan zijn dat de zorg duurder is dan in Nederland. Daarvoor kan je je extra verzekeren. Dit kan zowel via een reisverzekering, als met een aanvullende zorgverzekering. Om dit via beide manieren te doen, is natuurlijk overbodig. Let daar daarom goed op.

Zorgverzekeringen vergelijken en besparen

Omdat er tal van zorgverzekeraars in Nederland zijn, en die vervolgens ook weer een divers aantal zorgverzekeringen aanbieden, is het handig om de zorgverzekeringen te vergelijken via een zorgvergelijker.

Zorgverzekeringen vergelijken kan bijvoorbeeld via de zorgvergelijker van Vergelijkjezorgverzekering.nl. Daarbij kan je je wensen opgeven voor de zorgverzekering waarnaar jij op zoek bent. Bijvoorbeeld aanvullende verzekeringen, het eigen risico, of je per maand of per jaar wilt betalen en of je een buitenlanddekking wilt.

Ook kan je in de vergelijker je huidige zorgverzekeraar kiezen, en kan je daarmee zien of je geld kan besparen, en hoeveel, als je overstapt naar een nieuwe zorgverzekeraar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*