Hoe zit het melastingheffingen over Cryptovaluta?

In Nederland worden cryptovaluta’s waaronder Bitcoin steeds populairder. De tijden zijn aan het veranderen in de financiële en technische sector. Cryptovaluta’s zijn digitale munten die steeds meer gebruikt worden maar hoe werkt het precies met de belasting? En onder welk regeling vallen cryptocurrencies? Betaal je btw op Bitcoin?

Hoe worden cryptocurrencies erkend?

Cryptocurrencies worden door de belastingdienst gezien als digitale ruilmiddelen. Handelen in deze digitale munten word net zo behandeld als het handelen in andere currencies. Welke belastings-regeling voor u geld hangt af van uw situatie. Hier zit namelijk nogal een verschil in. Allereerst is het belangrijk of het om particulier of zakelijke inkomsten/vermogen gaat.

Particulier en cryptomunten

Als je in het bezit bent van cryptomunten als particulier is het vrij simpel. Cryptovaluta word gezien als geld en dus als vermogen. Vermogen moet je opgeven in box nr. 3. Van uw cryptovaluta geeft u de waarde in het economische verkeer aan op 1 januari. U hanteert daarbij de koers op de peildatum van het gebruikte omwisselplatform.

Handel of mine je cryptovaluta ?

Dan kunnen andere regels gelden. Als je cryptovaluta mined gaat de belastingdienst niet uit van een voordeel. Dit omdat de kosten van computercapaciteit even hoog ligt als de opbrengsten. Stel je voor dat je opbrengsten hoger zijn dan je kosten dan kan dit wel vallen onder overige inkomsten en kan het zijn dat je hier belasting over moet betalen. Dit geld ook als je handelt in cryptovaluta.

Ondernemers en cryptovaluta

Voor ondernemers gelden andere regelingen. Als je uitbetaald word in cryptovaluta moet je het betaalde bedrag omrekenen in euro’s en deze bij de omzet rekenen. Als u voor diensten of producten word betaald in cryptovaluta moet dit bedrag worden omgerekend naar euro’s en geeft u dit aan bij de btw aangifte.

Btw berekenen

Je kan online gemakkelijk je btw berekenen. Het is wel belangrijk dat je tijdig en correcte btw aangiftes indient om dergelijke boetes of complicaties te voorkomen. Kijk voor meer informatie over belasting over cryptovaluta ook op belastingdienst.nl.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*