Hoe kan ik mijn woonhuis verzekeren?

Eindelijk, de deal is rond, het hypotheek/huur-contract is getekend en je hebt uitzicht op je nieuwe woonhuis. Nu nog even alle niet-belangrijke zaken (maar toch wel!) regelen. Gas, water en licht, en natuurlijk ook de woonhuisverzekering. Je zoekt in Google naar woonhuisverzekering, maar hoe weet je nou of je de beste deal hebt of wel je woonhuis wel goed hebt verzekerd. Ik leg je uit wat je opties zijn:

Woonhuisverzekering aanbieders

Je kunt je woonhuis verzekeren bij een tussenpersoon, of een direct-writer. Een direct-writer is een maatschappij die zonder tussenpersonen werkt. Hierbij kun je denken aan FBTO, OHRA en Izio. Zij maken veel reclame op TV en internet. Minder op TV, maar meer op internet zie je de tussenpersoon. Wellicht denk je bij een tussenpersoon aan een man in een pak die rondrijdt in een volkswagen stationwagen en 1 keer in het jaar bij jou aan de keukentafel de verzekeringspapieren doorneemt. Deze lui bestaan nog wel, maar op internet vind je voornamelijk internettussenpersonen. Zij sluiten woonhuisverzekeringen van intermediaire maatschappijen. Dit zijn onder andere Delta Lloyd, Nationale Nederlanden en Aegon. De verschillen tussen deze tussenpersonen en Direct Writers zijn er bijna niet. Ze gebruiken allebei callcenters om je te woord te staan. Let dus voornamelijk op de voorwaarden en de prijs in plaats van het soort aanbieder.

Woonverzekeringen dekking

Vroeger bestond er nog zoiets als de kale brandverzekering. Deze verzekering keerde uitsluitend uit bij brand!  Tegenwoordig zijn de meeste woonhuisverzekeringen extra uitgebreid of all-risk woonhuisverzekeringen. Dit houdt in dat ze ook schades dekken als gevolg van storm, water, explosie etcetera. Als je op de website bent van de woonhuisverzekering, let dan op je eenvoudig kan vinden wat er verzekerd is en wat niet.  Je kunt natuurlijk ook de polisvoorwaarden doorspitten maar dat is een stuk ingewikkelder.

Wat zijn algemene uitsluitingen voor een woonhuisverzekering?

Of het nu gaat om een autoverzekering, scooterverzekering of woonhuisverzekering. Een aantal zaken zijn op de meeste schadeverzekeringen niet verzekerd. We praten hierover over algemene uitsluitingen. Deze zijn standaard niet verzekerd omdat als ze zouden voorvallen een te grote schadepost vormen voor de verzekeraar waardoor hij failliet dreigt te gaan. Gelukkig doen deze gebeurtenissen zich niet zo vaak voor. Alhoewel? Er is er 1 waar we in Nederland toch regelmatig last van hebben. Een opsomming van de algemene uitsluitingen:

  • Molest: Molest is een verzamelwoord voor gewapende conflicten. We praten hier over oorlog, sabotage en sinds 2001 ook terrorisme. Je kunt je voorstellen dat een verzekeraar niet de financiële middelen heeft om schade als gevolg van een oorlog te vergoeden.
  • Atoomkernreacties: Schade als gevolg van een atoomkernreactie (kernbom of ontploffende kerncentrale) is ook niet verzekerd. Ook hierbij geldt dat geen verzekeraar de schade als gevolg van zo’n enorm schadelijke gebeurtenis kan vergoeden.
  • Natuurrampen: Onder natuurrampen wordt verstaan aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en overstromingen. Overstromingen zien we regelmatig voorbij komen in Nederland. Als een dijk doorbreekt of een rivier uit haar oevers treedt dan is de schade niet standaard verzekerd. De overheid reserveert voor deze gebeurtenissen financiële middelen om de schade te kunnen compenseren. Voor 1953 werd het overstromingsrisico wel standaard meeverzekerd. Toen de watersnood veel schade veroorzaakte aan Zeeland en delen van Noord-Brabant hebben verzekeraars besloten om dit niet langer te verzekeren

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*