Bitcoin of andere crypto kopen, hoe begin je daarmee?

Cryptocurrency zoals Bitcoin kopen is al aardig ingeburgerd bij velen. Apps zoals Revolut maken het investeren in crypto gemakkelijk, en de waarschijnlijke herverkiezing van Trump heeft een directe impact op cryptokoersen. Niet zo verrassend dus dat steeds meer Nederlanders de stap naar crypto overwegen . Maar hoe doe je dat, wat heb je nodig en hoe begin je? En ben je niet al te laat met instappen? Dat leggen we je in deze crypto handleiding in begrijpelijke taal aan je uit.

Disclaimer:

  • Deze crypto handleiding is geschreven door een crypto liefhebber. Het is nadrukkelijk géén financieel advies (NFA) en je kunt dus geen beroep doen op de aangedragen informatie.
  • Dit is geen gesponsorde post, er zijn géén betaalde links of affiliate links. Links naar commerciële partijen zijn ter informatie (no-follow).
  • Het doel van deze crypto handleiding is objectief kennis delen en daar verkeer mee trekken voor deze site.
  • Ben je als adverteerder geïnteresseerd in het plaatsen van gesponsorde content? Neem dan contact met Thomas Lapperre op, beheerder van deze site.

Eerst voor de moslimbroeders en -zusters onder ons:

Is crypto haram (onrein)?

JA, Crypto is haram vanwege de speculatieve aard. Door de onzekerheid en het risico dat je loopt lijkt het veel op gokken, en dat staat haaks op de Islamitische financiële principes. Hier een uitzetting met de voors en tegens.

Handelen in crypto: hobby of investering?

De grote vraag is ofdat kopen van en handelen in crypto’s nu kunt zien als een hobby of als een verstandige investering? Daar zijn de meningen hevig over verdeeld. Enkele experts raden het handelen in crypto’s af omdat het een economische bubbel zou zijn. De Tulpenmanie wordt vaak als voorbeeld gebruikt. Andere experts – en mensen die al een tijdje in crypto’s handelen, uiteraard – zijn een andere mening toegedaan en geloven dat digitale valuta uiteindelijk traditionele valuta zullen verdringen.

De waarheid zal ergens in het midden liggen. Waar iedereen het wel over eens is, is dat het verstandig is om alleen in te stappen met geld dat je in principe kunt missen en dus niet over een paar weken weer nodig hebt om rekeningen te kunnen betalen. Feit is daarnaast dat de handel in Bitcoin nu al ruim tien jaar duurt, wat een duidelijk teken aan de wand is dat dit geen kortstondige hype is, maar een groeiende markt. Tot slot komen er continu nieuwe cryptovaluta bij, met elk hun eigen kenmerken en achterliggende ontwikkelpartijen. De cryptowereld is, al met al, dus al best wel groot. De kans dat dat allemaal in één keer in elkaar klapt, lijkt niet zo groot, maar is ook zeker niet onmogelijk.

Wel of niet beginnen met crypto?

Veel Nederlanders twijfelen of ze nu wel of niet moeten instappen en wat crypto’s moeten kopen. Ze willen het wellicht ergens wel, maar vragen zich bijvoorbeeld af of ze niet al te laat zijn en de boot al gemist hebben. Of ze haken af als ze het idee krijgen dat het te technisch is en er best wel veel bij komt kijken. Uiteindelijk moet je zelf bepalen of je wilt instappen, maar de volgende drie overwegingen kunnen je helpen:

  1. Je bent niet (herhaal: niet) te laat. Bitcoin bestaat nu ruim dertien jaar. Vergelijk het met televisie in de jaren zestig of internet medio jaren negentig. Je bent nog vroeg.
  2. Als je handelen leuk vindt en misschien weleens aandelen hebt gekocht, is er een dikke kans dat je crypto’s nog veel leuker vindt. Dat komt doordat ze veel meer in waarde schommelen dan traditionele aandelen en er dus meer ‘spektakel’ is.
  3. Als je erkende platforms gebruikt, is het volstrekt veilig. Mensen die ‘al hun geld zijn kwijtgeraakt’ hebben ofwel oerdomme dingen gedaan, ofwel op rare websites gerommeld. Zolang je op de gebaande paden blijft, is er echt niets aan de hand.

Beginnen met crypto: een stappenplan in vijf stappen

Oké, dus je wilt weleens zien wat het allemaal is en eens beginnen met Bitcoin of andere crypto kopen. Maar waar begin je en wat je moet allemaal regelen? Het is allemaal niet zo moeilijk als het soms lijkt, maar bereid je wel voor op een avondje werk om alles in orde te maken. Dat gaat in vijf stappen.

Stap 1: Exchange-platform kiezen

De eerste stap is het kiezen van een platform waarop jij wilt gaan handelen. Als je nog een beginner bent, is het handig om te kiezen voor een Nederlandstalig platform met niet al te veel opties – dat kan allemaal later nog. Een platform van Nederlandse makelij dat uitstekend is ‘om het te leren’ is bijvoorbeeld BitVavo. Eén van de meestgebruikte platforms in Nederland is Binance, al is die alweer ietsje ingewikkelder om in gebruik te nemen, bijvoorbeeld omdat je er niet eenvoudig een iDeal-betaling kunt doen. Dat kan op BitVavo wel.

Platforms als Binance en BitVavo zijn niet alleen een exchange (dat wil zeggen: een digitale beurs waarop crypto’s worden verhandeld, de ‘marktplaats’ als het ware), maar bieden je ook direct een zogenaamde wallet. Zo’n wallet is je digitale portemonnee waarin je je crypto’s bewaart. Zie het als je bankrekening.

Naast deze twee platforms zijn er nog veel meer exchanges waarop je crypto’s kunt handelen, zoals Kraken, Coinbase, BitMEX, Bybit, en nog veel meer. De meeste zijn stukken ingewikkelder, dus laat ze voor nu links liggen en kies voor een eenvoudige.

Stap 2: Registratie en verificatie

Nadat je je aanmeldt op een exchange, zul je worden gevraagd om een verificatie uit te voeren. Dat wordt ook wel het KYC-principe genoemd: Know Your Customer. Dat principe verplicht exchanges om kort te checken met wie ze in zee gaan. Het voorkomt dat criminelen bijvoorbeeld oneindig wallets kunnen aanmaken.

Onderdeel van die verificatie is, bij de meeste platforms, dat je een foto van je identiteitsbewijs moet uploaden en een selfiefoto of -video moet maken. Bij die foto is het prima (en zelfs zeer aan te bevelen) om het documentnummer en je BSN af te schermen. Het gaat erom dat het platform kan verifiëren dat je bent wie je zegt dat je bent.

Ruim voor de verificatie ongeveer een half uurtje in. Op veel platforms heb je verschillende niveaus die je kunt halen naarmate je meer informatie instuurt. Zo’n hoger niveau heb je bijvoorbeeld nodig als je met grotere bedragen (denk aan tonnen) wilt handelen. In het begin is dat helemaal niet nodig, dus houd het gewoon bij het minimale. Wel zo makkelijk.

Stap 3: Geld storten in je wallet

Als de verificatie is voltooid, ben je klaar om te handelen in crypto. Uiteraard heb je daar wel geld voor nodig. Er zijn twee mogelijkheden:

  1. Je platform ondersteunt traditionele valuta, zoals euro’s of dollars. In dat geval kun je direct vanaf je creditcard of bankrekening euro’s storten. Bij BitVavo gaat dit het makkelijkst en veiligst, namelijk via iDeal. Op andere platforms moet je handmatig een banktransactie starten (wat vaak ook enkele dagen duurt). Let in alle gevallen op de eventuele commissie die je moet betalen. Sommige platforms rekenen wel zestig euro commissie op een creditcardbetaling, wat niet uitmaakt als je een ton stort, maar wel jammer van je geld is als je even met honderd euro wilt experimenteren.
  2. Je platform ondersteunt geen traditionele valuta. In dat geval zul je ergens anders Bitcoin of andere crypto’s moeten kopen en ze naar je wallet in de exchange van je keuze versturen. Voor beginners is dit ten zeerste af te raden.

Zodra je betaling is voltooid, zullen de door jou gestorte euro’s of dollars binnen een paar minuten tot een half uur zichtbaar worden in je wallet. Je bent klaar om te gaan! Maar… wat nu?

Stap 4: Je strategie en doel bepalen

Voordat je lukraak iets koopt, is het goed om voor jezelf duidelijk te hebben wat je doelstelling is. Wil je gewoon wat crypto kopen, er niet meer naar omkijken en over een paar jaar zien of het veel waard is geworden? Of wil je er elke dag mee aan de slag om zoveel mogelijk rendement te halen? Of wellicht iets er tussenin? Er is van alles mogelijk, maar belangrijk is om van tevoren te bepalen wat je precies wilt. Als je zonder duidelijk doel aan het rommelen gaat, is de kans namelijk erg groot dat je eenvoudigweg verlies gaat draaien. En dat is absoluut niet nodig, want cryptocurrency is een groeiende markt, dus met een beetje strategie kun je gewoon winst maken.

Er zijn grofweg drie strategieën die je kunt kiezen:

  • daytraden (elke dag een beetje winst proberen te maken, arbeidsintensief),
  • swingtraden (instappen op dieptepunten en uitstappen op hoogtepunten, gemiddeld arbeidsintensief)
  • holden (iets kopen en er ‘nooit’ meer naar kijken, niet arbeidsintensief).

Los van welke strategie je zou willen kiezen, moet je dus ook kijken naar hoeveel tijd je beschikbaar hebt en of dat elke dag kan. Heb je eigenlijk alleen in de weekenden een paar uurtjes, dan is daytraden geen handige optie. Bepaal dus in dit stadium hoeveel tijd je hierin kunt en wilt investeren en pas daar je strategie op aan.

Stap 5: Je eerste crypto’s kopen

Nu je strategie helder is, kun je je eerste transactie gaan plaatsen. Op vrijwel alle platforms wijst zich dat redelijk vanzelf. De meeste platforms bieden ook een virtual tour of zelfs een leermodule aan, waarmee je exact krijgt toegelicht hoe alles werkt.

Om zo’n transactie te plaatsen, moet je twee dingen weten:

  1. Welke munt je wilt kopen en voor hoeveel geld;
  2. Met welk type order je wilt kopen.

De keuze voor een munt kan van allerlei factoren afhangen. Wil je een crypto kopen en voor lange termijn vasthouden? Dan kun je het best kiezen voor een munt die algemeen bekend is, al wat langer bestaat en waarvan de waarde niet zomaar in elkaar stort. Denk dan bijvoorbeeld aan een Ethereum, Bitcoin, Binance Coin, Ripple of Litecoin.

Je kunt ook kiezen voor een munt die een filosofie of maatschappelijk doel nastreeft waarin je gelooft. Op de Bitcoin is bijvoorbeeld de laatste tijd veel kritiek vanwege de grote hoeveelheden energie die het netwerk (de blockchain) achter Bitcoin vreet. Valuta als Cardano of Power Ledger zetten daarom juist in op een vergelijkbare techniek, maar dan zonder de negatieve gevolgen voor het milieu. Doe dus ook wat onderzoek naar de valuta waar je geld in overweegt te investeren, zodat je weet wat je koopt. Veel details zullen je wellicht te technisch zijn, maar maak je geen zorgen – dat geldt voor 99 procent van de cryptohandelaren op de markt. Een goede site waarop je uitgebreid informatie (en nieuws) over nagenoeg alle valuta vindt, is bijvoorbeeld CaptainAltcoin.

Wil je gaan swingtraden of daytraden? Dan bepaal je je keuze grotendeels op de koersontwikkeling van de munt. Welke munt je precies koopt, maakt je dan eigenlijk niet veel uit, want zodra de koers mooi is gestegen, verkoop je ‘m toch weer voor winst. Je moet dan dus juist onderzoek doen naar prijsgeschiedenis en handelsvolume. Een goede site om daarin overzicht te krijgen, is CoinMarketCap.

Marktonderzoek doen en handelen

Dat klinkt leuk, onderzoek doen naar koersen en prijsgeschiedenis, maar hoe werkt zoiets? Je kunt er online (bijvoorbeeld via YouTube) oneindige hoeveelheden informatie over vinden, maar in de kern komt het erop neer dat je grafieken met daarin prijsontwikkeling leert ‘lezen’. Pas op voor zogeheten “crypto bro’s“: veelal jonge mensen die een luxe AirBNB huren en in een kekke video doen alsof ze rijk zijn – ze willen dat jij investeert in iets waar zij rijk van worden – ze zijn er niet om jou te helpen. Op de website TradingView kun je voor elke cryptocurrency alle beschikbare prijsinformatie ophalen in de vorm van grafieken. Je kunt jaren terugkijken, op macroniveau, of juist de koers van minuut tot minuut volgen, op microniveau dus.

Het uiteindelijke doel is om in te stappen (te kopen) op het moment dat jij verwacht dat de koers relatief laag staat, met het voornemen om uit te stappen (te verkopen) wanneer de koers op z’n top zit. Het verschil is je winst. Door de prijsontwikkeling van valuta te volgen en te analyseren, zul je patronen herkennen. Bijvoorbeeld een bepaald prijspunt waar een valuta telkens terugkeert, of waar hij steeds net niet voorbij komt. Dat zijn interessante punten om te kopen of juist verkopen.

Er zijn talloze websites en andere hulpbronnen waar je van alles kunt leren over de handel in cryptocurrency en hoe je koersen moet analyseren. De heren van DoopieCash doen dat op een leuke, begrijpelijke manier in het Nederlands, met meerdere keren per week leerzame vlogs. Op die manier leer je langzaam de kneepjes van het ‘vak’.

Onderuit gaan, leren en beter worden

Je eerste paar transacties zullen waarschijnlijk niet zoveel winst opleveren. Waarschijnlijk maak je zelfs behoorlijk verlies. Belangrijk om je te realiseren is dat het beginstadium (de eerste maanden) in het teken staat van leren. Het is niet raar dat je hier wat geld verliest, maar zie het als leergeld. Een opleiding kost altijd geld en dat is hier niet anders. Op den duur leer je van je fouten en ga je inzien wat je anders moet doen.

Veelgemaakte fouten zijn bijvoorbeeld op het verkeerde moment in- en uitstappen. Mensen hebben de ironische neiging om op een hoogtepunt in te stappen (“deze munt doet het zo goed, daar wil ik ook in!”) en op een laagtepunt uit te stappen (“ik heb nu zoveel verlies, ik moet eruit!”), terwijl het juist andersom moet: laag instappen en hoog uitstappen. Dat is echter lastiger dan het lijkt en dat moet je leren.

Daarnaast kost het tijd om emotie uit te schakelen. Zodra je op winst staat, zul je merken dat je spanning ervaart. Je wilt die winst niet verliezen. Daarom ben je geneigd je winst te pakken en uit te stappen, terwijl de koers daarna misschien nog veel hoger gaat. Dat is een gemiste kans. Anderzijds blijf je wellicht te lang in een verliesgevende valuta zitten omdat het je eer te na is om met (een klein) verlies uit te stappen. Allemaal emotionele overwegingen die je op den duur overboord leert zetten. Na verloop van tijd leer je objectief handelen en ga je structureel winst kunnen maken.