Inkomstenbelasting, wat is het precies?

Veel mensen hebben vragen over de inkomstenbelasting. De naam verteld al deels wat het is maar het blijft maar een vaag begrip. Wat is het nou precies en waar wordt het te betalen gedrag nou eigenlijk gebaseerd? Het onderstaande probeert hier meer uitleg over te geven!

Boxen systeem

Zoals in de naam al deels verstopt zit, is de inkomstenbelasting belasting die je over je eigen inkomen betaald. Hoe hoog dit bedrag dan is hangt af van je inkomen en je vermogen. De belastingdienst maakt gebruik van een boxen systeem. In welke box jouw inkomen en vermogen wordt ingedeeld bepaald hoeveel je moet betalen. Zo zitten de meeste mensen in box 1. Hier betaal je belasting en premies voor volksvoorzieningen dit zijn onder andere de AOW, de Anw en de Wet langdurige zorg. Dit zijn dingen die iedereen moet betalen. Dit wordt berekend over je loon, periodieke uitkering, inkomsten uit een eigen woning, resultaat uit overige werkzaamheden of winst uit een onderneming.

Logischer wijs is het zo dat hoe meer je verdient hoe meer je betaald aan belasting. Is je inkomen bijvoorbeeld tot €19.982 dan betaal je 36.55% belasting, is je inkomen vanaf €67.072 dan betaal je 52% procent belasting.

Kortingen en aftrekposten

De bovenstaande getallen en regels gelden voor de normale werkende mens. Heb je echter een pensioengerechtigde leeftijd dan gelden er weer andere regels. De belasting wordt dus alleen betaald over je belastbare inkomen, hier vallen de bovengenoemde dingen zoals je loon onder. Van dit inkomen kan je sommige bedragen aftrekken.  Heb je bijvoorbeeld hoge ziektekosten of een hoge studieschuld dan mag je dit van je inkomen afhalen. Het bedrag wat dan overblijft is je belastbare inkomen.

Voor veel mensen is het naast het aftrekken van bepaalde bedragen ook mogelijk om korting te krijgen op hun belasting, dit is dan een zogenaamde heffingskorting. Vrijwel iedereen heeft recht op een algemene heffingskorting en als je je in een bepaalde situatie bevind komen daar nog extra kortingen boven op. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer je werkt of eventuele kinderen hebt. Zo is er bijvoorbeeld vaak al een automatische arbeidskorting berekend wanneer je werkt. Hier wordt door je werkgever al rekening mee gehouden bij de loonheffingskorting.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*